dissabte, 22 de juny del 2019

Recordeu l'Agenda 21 ?

Fa uns dies s'han renovat tots els Ajuntaments del país. Les alarmes del canvi climàtic són cada vegada més freqüents i intenses. Penso que ha arribat el moment de recordar la sempre pendent Agenda 21. Fem-ne cinc cèntims.

Fou durant la Cimera de la Terra de la ONU celebrada a Rio de Janeiro de l'any 1992 que es plantejà que tots els països havien de actuar i proveir-se d'un programa de desenvolupament econòmic respectuós amb el Medi Ambient. Fou una crida global a tots els Estats seguint el principi que cap Nació pot arribar per sí sola als objectius. Un programa que servís de guia al desenvolupament solidari, sostenible, respectuós amb el Medi, equilibrat i integral. Prenia el nom d'Agenda 21.

Fins 1997, el Parlament de Catalunya no insta al Govern de la Generalitat a elaborar l'Agenda 21. Hem d'arribar al 2002 perquè el Govern decideixi iniciar la fase de consulta i participació, que s'organitzarà a nivell municipal, la qual cosa es fa d'acord al compromís dels països per desenvolupar agendes d'àmbit Local.

Al meu poble Bellpuig, es portà a terme durant el 2010 amb participació entusiasmada de la població que va mirar d'aprofitar el màxim possible aquesta oportunitat. Semblava que tot ho havia de resoldre l'Agenda, i que no es podia posar en marxa cap iniciativa sense ella.

S'organitzaren quatre tallers:
1.- Educació ambiental
2.- Patrimoni natural, cultural i activitats econòmiques
3.- Energia, mobilitat, atmosfera i soroll
4.- Aigua i residus.

De tot això se n'extragueren interessants conclusions i es formularen possibles iniciatives. Entre les estratègies aconsellades, una de les principals fou mantenir i facilitar la participació ciutadana en les estructures de govern municipal i en els medis de comunicació local a fi de no perdre el contacte directe amb la població.

Tot aquest esforç tenia com objectiu, servir de guia per la consolidació d'un Pla d'Acció Ambiental que esdevindria l'eina real per el canvi de paradigma i aconseguir un desenvolupament sostenible, saludable, solidari i progressiu que se sumaria a les altres iniciatives municipals del territori, coordinables des d'altres institucions.

Tot això ho estava pensant al conèixer les greus notícies de contaminació del nostre planeta, desaparició d'espècies, canvi climàtic, migració de contingents familiars fugint de fams, guerres, violències i desastres naturals provocats per la pròpia i desafortunada activitat humana. Ara entraran els nous consistoris i potser seria el moment de treure la pols a velles iniciatives abans de fer massa tard, d'oblidar-nos dels interessos mesquins, de l'ocupació de cadires per donar satisfacció al propi egoisme o del grup/lobby polític a que es pertany. Tenim capacitat i oportunitat però ens falta voluntat i consciència solidària.

El canvi d'orientació és imprescindible per començar a resoldre tantes mancances que patim atès que ja portem molts anys saltant-nos totes les alarmes. Sóc optimista innocentment o voluntària. Cal no perdre l'esperança en la humanitat com tampoc perdre el moment d'oportunitat com diuen els economistes. Recordem-ho: Agenda 21, Yes, we can.


2 comentaris:

  1. Una bona reflexió i posada al dia dels acords pel canvi climàtic. Aquests dies a Suècia hem constatat que la jove activista Greta Thumberg està arrossegant molts joves a manifestar-se. Crec que està fent feina, ja veurem com s'esdevindrà......

    ResponElimina
  2. Sembla que cada vegada tenim menys temps i les administracions estatals estan menys reactives i ja portem, qui sap lo, parlant del mateix i les feines fetes s'obliden i queden obsoletes

    ResponElimina