dimecres, 31 d’octubre del 2018

Colpistes?

Ens hi estem acostumant?. Hem abandonat la pedagogia per inútil?. El relat del procés dins la Península en mans del nacionalisme espanyol ha triomfat?. Preguntes que ens fem quan contínuament des de la dreta, acusen que el govern de l'Estat negocia amb els "colpistes", sense sentir cap protesta formal de la resta dels grups polítics del Congrés.

Llegim en la Enciclopedia Espasa: golpe de estado: cambio violento del gobierno. És una definició acadèmica, lingüística i no pas penal o legal, però també conceptual i cultural.

En la declaració unilateral d'independència, no va haver-hi ni canvi de govern ni es va usar la violència. Fou una declaració per forçar una negociació amb un passiu executiu estatal, tesi defensada pels actors i que segurament serà exhibida en el seu proper judici. No fou possible i som on som. La resposta, com sabem, fou l'aplicació d'un constitucional 155 que sí va tenir els components de "cop d'estat": canvi de govern amb ús de la força, potser no violència però sí força a la cap i a la fi. Canvi de govern ocupat pel grup més minoritari de la cambra catalana, que s'aprofita de la seva preeminència estatal.

La manera d'interpretar l'aplicació d'aquest article 155, està actualment denunciat al TC sense cap resposta del mateix. Dubto que en cap moment s'estableixi postura o doctrina.

El relat que tenim del procés ací al Principat, és l'aplicació anunciada i oberta d'un programa de govern que va triomfar en unes eleccions completament democràtiques. Programa de divuit mesos per establir la legislació bàsica que preparés el canvi, amb garanties de mantenir l'Estat de Dret i la seguretat jurídica de Institucions i empreses, amb l'intent de passar de la Llei a la Llei, sense ús de cap tipus de violència i amb el convenciment del dret internacional de tots els pobles a decidir el seu destí amb l'autodeterminació.

La població de Catalunya pot ser allò que volgueu però no colpista com tampoc ho són els partits que la representen.

Com sortirem dels propers judicis, confortats o escaldats?


2 comentaris:

  1. Els judicis, com podrem constatar demà mateix, mantindran l'acusació de rebel·lió, perquè ja ho tenen decidit així de fa molt de temps. Ens volen escarmentar i castigar. No hi ha justícia, només hi ha repressió al preu que sigui... Per tant la nostra resposta haurà de ser contundent, No acceptació, desobediència i revolta...!!

    ResponElimina
  2. Una de les eines més poderoses de la guerra propagandística és la manipulació i transformació del sentit dels mots. Res de nou. Recordem aquell "una mentida repetida mil vegades esdevé una veritat" que va popularitzar el nazi.La mentida del cop d'estat català ha estat contínuament repetida per la caverna, sigui mediàtica sigui política, i s'està convertint en una "veritat" per a tots aquells espanyols -que son molts- que no cerquen informació més enllà dels seus carpetovetònics diaris.
    Sóc incapaç de respondre a la teva pertinent pregunta final. En qualsevol cas el judici despullarà davant el món una Espanya molt allunyada de la democràcia. I no crec que això els sigui inocu.

    ResponElimina