dilluns, 30 de gener del 2017

L'ex jutge Vidal

Baixat de youTube
(Modifico aquest post en allò referent a les meves percepcions sobre salut mental. No he estat equilibrat, possiblement per efecte emocional inadequat)

Hom s'ha quedat de pedra amb les darreres notícies aparegudes referent a senyor Santi Vidal i Marsal, exjutge i ara exsenador, que fan referència als continguts d'unes conferències donades per ell en els darrers mesos respecte el procés que vol dur la Catalunya cap a un Estat sobirà.

Sorprèn que els promotors d'aquestes conferències hagin acceptat, sembla ser sense cap crítica, les suposades afirmacions sobre "accions secretes", "informacions privilegiades" que descobria el personatge al públic congregat, referents a l'activitat oculta de la Generalitat en el "procés", inclosa la idea d'una activitat il·legal de l'Agència Tributària catalana.

Repassem les controvertides afirmacions:

 • Que el govern de la Generalitat té totes les dades fiscals dels catalans, algunes obtingudes de manera no exactament legal.
 • Un govern estranger fora d'Europa, garanteix econòmicament la solvència de Catalunya l'endemà de trencar amb Espanya.
 • Aquest govern també ensinistra al cos dels Mossos d'Esquadra en temes d'intel·ligència.
 • Existeix una partida camuflada dins els pressupostos destinada a garantir el referèndum i les "estructures d'Estat".
 • Que la Generalitat disposa d'un llistat de jutges favorables al procés que garantiran la funció judicial el dia següent a la declaració d'independència.
Afirmacions dites davant de representants d' ANC i ERC, i sense cap reacció pública des d'aquestes entitats, abans que el diari El País en fes difusió.

Els oients s'ho creien?. Pensaven que estaven davant el coneixement d'unes informacions privilegiades?. Ho acceptaven?. Això a mí em preocupa i molt.

Si fos cert, estaríem:
 • davant un procés constituent dependent econòmicament d'una potència estrangera.
 • desmentint que Catalunya tindria solvència econòmica per esdevenir un Estat que podés garantir el procés constituent, les pensions dels ciutadans i tiraria per terra tots els arguments de millora econòmica amb la independència.
 • afirmant no tenir cap inconvenient en saltar-se la legalitat democràtica del procés.
 • acceptant l'opacitat del procés, l'existència d'una minoria treballant a l'ombra, clandestina i amb pactes inconfessables amb alguna potència fora de la U.E. amb capacitat econòmica i serveis d'intel·ligència importants, (Rússia? Israel? Xina?).  
 • donant peu a teories conspiradores que tant agraden a una part de la població. Un relat novel·lesc. 
 • davant una part del poble català que ho acceptaria sense protesta?
Essent tot això fals, estaríem certament davant un personatge psicològicament complex, amb una forta autoestima que el va portar a desenvolupar en solitari un projecte de Constitució. Si va dir tot el que va dir sense convicció, estaríem davant un manipulador perillós que es creu més important del que en realitat és?. Si al contrari, es creu les seves pròpies paraules, cal convenir que ell es veu enmig d'un grup secret, privilegiat, gairebé conspirador, una idea delirant o real?. Dir-ho com ho va dir esdevé perillós per la garantia democràtica del procés?. Penso que han fet bé d'obligar-lo a dimitir de la seva representació al Senat per la seva imprudència. Allò que no s'entén és el perquè del seu fitxatge per ERC. No se'l coneixia prou bé?. Allò del que no se'l pot qualificar és de bocamoll com han fet alguns medis de comunicació. Un bocamoll diu allò que no hauria de dir, però que en el fons diu la veritat, descobreix a deshora la veritat oculta i aquest no és el cas, o potser si?

Personatge difícil, complex i interessant del qual se'n diran de noves malgrat els nombrosos silencis d'alguns polítics actuals. El cert és que ha sacsejat el món polític català i ha donat peu a recordar els vells dimonis: república/ conspiració francmaçònica / contuberni internacional/ ...

Estarem atents al futur.

4 comentaris:

 1. Més enllà de les característiques psicològiques del personatge, el que em sobta i força, i ho trobo preocupant, és el que tu mateix dius en relació a que ningú dels organitzadors de les conferències -o del públic assistent- donés la veu d'alarma. O el que fora pitjor, que havent-ho fet no se'ls hagués fet cas.

  ResponElimina
 2. Cert. Potser m'he excedit en les meves consideracions psicològiques, per la qual cosa rectifico i poso en interrogant les meves anteriors afirmacions. Com bé dius, allò més preocupant és l'acceptació acrítica de les seves paraules d'organitzadors i públic.

  ResponElimina
 3. Jo crec que les manifestacions del Jutge no van ser del tot erràtiques, però si una mica irresponsables, atès que ignorem els possibles pactes internacionals per tirar endavant el procés i politicament s'ha de portar amb extrema discreció.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Entenc que podries estar d'acord amb una dependència econòmica fora de la U.E.?.

   Elimina