dimarts, 31 de desembre del 2013

Barcelona, capital d'Ibèria?

Segons vaig llegir una vegada, l'emperador del Sacre Imperi, Carles V, primer al regne de Castella, aconsellà al seu fill Felip, abans de morir a Yuste "triste, solo y lleno de malancolía", segons aquella Enciclopèdia que estudiàvem a primària, un sol llibre que portava de tot, des de gramàtica, càlcul, matemàtiques, història, geografia... fins religió i urbanitat. Deia doncs, que abans de morir i cedir la corona de Castella i les altres corones hispàniques al seu fill en Felip II, li va donar un bon consell: que si volia desenvolupar la seva política cara Europa o la mediterrània, establís la capitalitat  a Barcelona i que si es centrava cap a les colònies americanes, ho fes a Lisboa. Mal aconsellat per altra banda i seguint altres interessos, es va inventar Madrid, i la seva política com tots sabeu fou el tancament, la Contrareforma, la Inquisició i els vestits negres en la seva Cort. Els Àustries varen iniciar un dels períodes històrics més negres malgrat el "Siglo de Oro" literari. La seva nefasta política econòmica es sintetitza en aquell poema de Quevedo "Don dinero": ".../nace en las indias honrado/ donde el mundo le acompaña/ viene a morir en España/ y es en Génova enterrado/..." , realment un malbaratament total. El treball era un càstig per aquells hijosdalgo castellans, cosa ben diferent passava en la laboriosa Catalunya on el treball de la terra aniria perfilant el sistema dels masos i els gremis dels oficis creixien en la seva activitat.

Tot això em ve al cap quan aquests dies la premsa porta que la ciutat de Barcelona està passant per davant de la ciutat de Madrid en projecció econòmica i turística, potser és el moment que les companyies de valoració de mercats (Standard & Poor's, Moody's, Fitch, Dagong Global Credit Rating...) facin la seva feina comparant les marques Espanya/ Catalunya per separat. Què en sortiria? On seria millor invertir amb confiança?.

També constato que el Ministeri d'Exteriors ja ha iniciat la campanya del No/No a nivell internacional, la qual cosa és una bona notícia perquè indica que segurament el Referèndum podria portar-se a terme d'una manera o altre. Allò que veig és molta por, por a que es compleixi el consell de l'Emperador en Carles, i que la capital del regne es traslladi a Barcelona i esdevingui amb Lisboa, les capitals d'Ibèria.

MILLOR ANY 2014 !!

6 comentaris:

  1. Et felicito Joan, m'ha agradat molt el teu post... I tant de bo que es compleixin els teus auguris i Barcelona acabés sent la capital de la Ibèria més civilitzada i cosmopolita, deixant els centralistes tancats en la seva "cerrazon" i la seva intolerància i curtesa de mires...
    Feliç Any Nou 2014, ple d'esperances...!!!

    ResponElimina
  2. MOLT BON ANY NOY TAMBE PER A TU!! ENCARA....QUE AIXO DE COMENÇAR-LO JUBILAT JA ES COMENÇAR-LO BE EH!! PETONETS!! LLUISA

    ResponElimina
    Respostes
    1. És el segon any que inicio jubilat. Em vaig jubilar a l'octubre de 2012

      Elimina
  3. Bon any nou 2014 esperem que sigui un gran any petonets

    ResponElimina
  4. Una, la atlàntica, ja fa molt que no la tenen, l'altra la mediterrània, ni que no la perdessin: que els conqueridors estableixin la seva pròpia capital a una colònia? On s'és vist això?
    Bon any!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molts emperadors romans establiren la seva cort fora de Roma, ja en època de decadència, je, je,
      Bon Any també.

      Elimina