dijous, 4 d’abril de 2013

Escac+!. Quantes jugades ens portarà al mat?

Les partides dels grans Mestres són llargues, mai no se sap quan ni com acabaran. Estem acostumats a aquells exercicis de "...blanques juguen i guanyen en tres moviments....trobaràs la solució?...". Aquesta vegada la partida encara no és finalitzada i no podem fer aquest exercici però l'amenaça al rei blanc és molt seriosa.


Les negres tenen les seves peces ben col·locades i dominen les caselles vitals, o així ho sembla. La dama blanca ja fa unes quantes jugades endarrere que està neutralitzada en els seus moviments d'atac. En l'actual posició només pot fer la funció de defensa dels alfils, sobretot ara que la situació de la torre blanca sembla afavorir el joc de les negres.

El rei blanc ja enrocat, té pocs quadres per moure's quan rep aquesta jugada d'escac: rei! diuen les negres.
La resposta és complicada i mereix un estudi profund d'anàlisi de situació de les peces al taulell, vigilant les columnes d'atac directes però també les traïdores diagonals. No es descarten els moviments fora del taulell amb maniobres de distracció sobre l'àrbitre de la competició. L'entorn de les blanques denuncia alguna sospitosa jugada il·legal  de les negres i així guanyar temps atès que l'àrbitre ha de resoldre l'afer dedicant-li temps i medis abans d'autoritzar el següent moviment. L'àrbitre però és una persona experimentada, ja té 67 anys, honesta i segurament no voldrà perdre massa temps per a resoldre l'assumpte doncs la seva jubilació treu el nas en un horitzó no massa llunyà.

Anys endarrere una jugada agosarada va posar en perillós escac al rei blanc. Fou la jugada 23-F. Un cavall blanc ocupà una casella especialment conflictiva i l'atac esdevingué per contrapartida gairebé letal pel rei. Només el sacrifici de la pròpia peça que inicià l'atac resolgué la situació. Analistes de la jugada varen veure com la posició que ocupava la dama i alguns peons foren decisius per la solució, aspecte que en aquest moment no es produeix.

Potser ara, la presència d'aquell peó blanc que ocupa una casella avançada podria arribar a coronar i reforçar el taulell amb una nova peça ofensiva que el col·locaria darrera la fila de les negres i amb un contraatac aconseguir unes taules temporals.

No oblidem però la data d'aquesta important jugada: 3-A-2013, podria esdevenir la clau del final de la partida i de la competició.


2 comentaris:

  1. Una partida interessant! Crec que potser podria quedar en taules, ja que el rei blanc té molts recursos. A hores d'ara no es veu un final clar!

    ResponElimina
  2. Vaig a veure si en Kaspàrov em dona una miqueta de llum...

    ResponElimina