dimarts, 26 de maig del 2015

Canvi en la Història o miratge?

Baixada d'imatges de Google
Des que en les dinàmiques democràtiques va nàixer la idea de dretes i esquerres, era una llei axiomàtica, gairebé no discutida per ningú, que les dretes s'uneixen i les esquerres es separen. Ara hem superat un procés electoral emmarcat en una de les crisis econòmiques i socials més brutals dels darrers temps, amb uns partits derivats de la Transició en caiguda lliure en popularitat i l'emergència de nous moviments de base que sembla es van consolidant i substituint als anteriors.

Tenim uns partits de dreta (CiU i PP) irreconciliables per qüestions identitàries i uns altres (PP, Ciutadants) separats per qüestions d'intransigència ètica, que en cap cas faran pinya per enfrontar-se a les coalicions formades arreu del país de diversos moviments d'esquerres de base, i en proporcions diferents. Únicament les esquerres clàssiques (PSC i ERC) semblen capaces d'intentar un apropament a aquest moviment sense perdre la personalitat mentre que IC-V apareix diluït en el nou procés, sense liderar-lo.

S'acusa a aquest nou moviment d'anar en contra de la necessària austeritat econòmica que els temps requereixen, però aquest concepte ha esta deformat pels interessos globals que l'usa com sinònim de retallades de serveis socials, mentre que pel nou moviment l'austeritat s'ha d'aplicar a les inversions faraòniques o iniciatives econòmiques insostenibles, d'ací la demanda que els Ajuntaments sortints no tanquin tractes amb propostes noves que comprometin l'hisenda pública local.

Axiomes dretes- esquerres:

- Les dretes augmenten la riquesa dels països mentre que l'esquerra reparteix aquesta riques i l'esgota.
- Les dretes s'uneixen per interessos econòmics i les esquerres es separen per ideologies irreconciliables.
- Les dretes preconitzen pau i ordre social i les esquerres avalots públics.
- Les dretes són garants de l'autoritat i l'esquerra d'anarquia en nom de la democràcia.
- ...

Es mantindran aquests i altres axiomes?. Ha arribat el canvi històric o un període de miratge com la Primera República Federal Espanyola?

Les properes eleccions generals a Catalunya i Espanya, segurament ens ho aclariran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada