dilluns, 20 de maig del 2013

Pel maig, cada dia un raig.

Avui les meves cames han demanat acció, no paraven de neguitejar-me l'ànim exigint del cervell una prompta resposta i d'aquesta manera m'he posat en marxa i he eixit fora vila en direcció a Sant Martí. Primer he passat per l'estany prop del parc del convent que llu ben ple, es nota que enguany la primavera ha estat generosa amb l'aigua. Aquí la societat de pescadors (sí, al secà tenim pescadors, esportius evidentment) manté una colònia de peixos per gaudir de l'activitat que li és pròpia.


Més endavant  contemplo com els conreus mostren els primers brots de la darrera plantada de panís (transgènic, esclar, no en tinc cap dubte, encara que cap cartell no ho indica), cuidats i arrenglerats.
D'ací res no em costa arribar-me al Canal d'Urgell, travessar-lo en direcció a Sant Martí i endinsar-me pels secans esteparis de Belianes.El planer camí em porta a les restes del Molí Nou del Senyor, que podria correspondre al molí que es menciona en el capbreu de Bellpuig l'any 1559, en relació als bens de la vila, on constaven dos molins propietat del Baró de Bellpuig.

 Es tracta d'un molí fariner mogut per la força de l'aigua. En aquest cas per les aigües provinents mitjançant una sèquia, del riu Corb, que passant per Sant Martí, vorejant Maldà i seguint cap a Belianes arribava a Bellpuig. El traçat d'aquest darrer trajecte queda actualment desdibuixat sobre el terreny.

En les fotografies es pot veure el mur residual de l'obrador on es feia la molta, la volta de cacau per on sortia l'aigua  i que es continua amb la sèquia molinal.

Diu Jaume Torres i Gros, estudiós local de Bellpuig: "La riuada del 23 de setembre de 1874, denominada rovinada de santa Tecla, va destruir molins i sèquies per on passà. Es tornaren a arreglar sota la vigilància dels sequiers del Corb de Bellpuig. Això no obstant les aigües disminuïen progressivament atès que les fonts del riu s'anaven eixugant. les conseqüències per al terme de Bellpuig foren que la partida de la Serra i la meitat de la partida de l'Horta quedaren al secà i els molins hagueren de plegar: el de la Sinoga, el del Tona, el del Canonge i el Nou de Bellpuig".

Seguint el recte i pla camí en mig d'aquesta estepa del secà a l'Urgell, lloc per la qual possiblement transcorria la sèquia  i a uns tres-cents metres de les anteriors restes, ens trobem amb la casa on estava situat  l'anteriorment esmentat molí del Canonge. Un cartell plantat davant la casa així ens ho informa.

Els plans de Preixana-Belianes s'obren davant meu, ambient estepari, d'aus en perill d'extinció, amb paisatge sembrat i trencat per algun arbre a l'horitzó que serveix de talaia per la cacera i refugi a dites aus.

               Arbres de secà (ametllers),
plantes medicinals. 
També hi ha racons recuperats a l'antic traçat del canal d'Urgell, amb intent de amabilització humana i plantades de lliris d'aigua que floreixen amb el bon temps.


Quan més animat estava, unes formacions bromoses al cel m'han aconsellat que havia de començar a donar per acabada la passejada i les cabòries. Vivim una primavera de canvis sobtats en la qual l'aigua se'ns mostra precipitadament amiga. Així que adéusiau planúries i cap a casa com els caragols.4 comentaris:

 1. En el llibre de Lluís Foix "La marinada sempre arriba", parla de les rovinades i també de la natura a la vall del Corb. M'agrada la darrera fotografia dels núvols. Una passejada atractiva!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Al principi no havia pensar en fer cap post, però portava el mòbil a la butxaca i vaig aprofitar per fer fotografies. després va sortir la idea del post

   Elimina
 2. M'agraden molt, Joan Antoni, aquests espais oberts on l'esguard es pot gairebé perdre a la llunyania. I sí, ajuden a esventar boires de les que res tenen a veure amb la pressió atmosfèrica.
  He estat veient els mapes i no trobo el Molí del Senyor, però sí el del Canonge. Una comarca que conec poc tanmateix. Uf, si en tinc d'assignatures pendents!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Segurament perquè se'l coneix per Molí Nou, a seques, sense l'afegit de Senyor. Les seves restes estan situades a uns 300 m. del de Calonge, en direcció a Bellpuig i parc del Convent, seguint l'antic trajecte de la sèquia del Molinar, que sí consta als mapes i que acaba al riu Corb prop de Bellpuig on rep en nom de "Lo reguer" que ens arriba de Preixana.

   Elimina