dissabte, 3 de març del 2012

Finançament

El diari PuntAvui publica una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), on destaca que el poble català està dividit gairebé per igual per tres opcions polítiques: un terç està còmode essent una comunitat autònoma, un altre terç se sentiria millor amb una Espanya Federal i l'atre terç es decanta clarament per la independència; però amb allò que hom hi està d'acord és en millorar el finançament permetent que Catalunya recapti els impostos per després gestionar-los.

La discussió sobre canvi de model polític sembla encara poc oportú vist el resultat de l'enquesta. Un referèndum en aquestes condicions a curt termini, no seria aclaridor ni exitós sobretot per a els defensors de la Independència. En canvi veig més proper la possible discussió-negociació del model de finançament.

Diversos models esperen damunt la taula pendents que els partits s'hi impliquin: un pacte fiscal estil basc (CiU, tot i que...), un model inspirat en el federalisme alemany (PSC), tancament de caixa (postura radical d'alguna empresa que ha fet objecció tributària sense sortida pràctica)

El tempus polític és viscut de manera diferent segons els partits implicats. Jo em decanto perquè l'inici de les discussions sobre el finançament s'ajorni el menys possible, sobretot ara que el Govern Central ha traspassat de manera exagerada al meu entendre, la responsabilitat de l'ajust econòmic a les Comunitats Autònomes.

2 comentaris:

  1. Creus que vist els que ha anat succeint (sentencia contra l'estatut, contra la immersio), vist el poder de qui ha provocat aquests successos i de qui li fa costat, creus despres d'aixo que en treurem alguna cosa d'intentar un "pacte fiscal" cada vegada mes descafeinat?

    ResponElimina
  2. Penso ara mateix, que allò que majoritàriament la ciutadania té més a la consciència és el dèficit i la injustícia fiscal. Veig que els grups polítics de dreta i esquerra estan disposats a parlar-ne, en canvi el model polític encara no sembla importar-li massa a la ciutadania catalana (enquesta). Els canvis històrics són lents i duren segles, cal la tasca encadenada de diferents generacions una darrera l'altra.

    ResponElimina