diumenge, 11 d’agost del 2024

Han estat unes taules del joc d'escacs? (vuit d'agost de 2024)

 


Els observadors externs del taulell ens pensàvem que s'iniciava aquell joc del gat i el ratolí. Així ens ho feia pensar la disposició de les peces del joc. Iniciats els moviments, aviat el joc adquirí els colors del Wally i el seu motiu, on està Wally? Una mirada més atenta per escatir allò que havia passat i com ha quedat tot plegat, ens il·lumina que, possiblement, hem estat testimonis d'un imaginari joc d'escacs amb taules com a final, un final encara no ubicat en el temps.

El Campionat estava distribuït en diversos taulells i ara hem contemplat el corresponent a l'enfrontament de jugadors del mateix club. Això sempre esdevé problemàtic: ens hem de fer mal? ens hem de repartir els punts? que guanyi el millor? fem de manera que qui surti beneficiat sigui el club? Possiblement entre els organitzadors del Campionat n'hi hagi algú que vol endur-se el trofeu, peti qui peti, i no li importi la manera ni les conseqüències de les seves actuacions, no estalviant-se recursos ni evitar fer-se trampes al solitari. 

Quan s'acaba una partida, els jugadors acostumen a fer una anàlisi de la mateixa, què ha passat? com ha passat? moviments equivocats? moments àlgids que comprometen el resultats? es podia haver evitat? resultat final?

Les blanques ho tenien ben organitzat per capturar el rei negre, dominaven el taulell amb les peces ofensives estratègicament ben col·locades per la fi buscada, alhora que tenien ben defensat el seu rei en el seu enroc, al lloc adient de les caselles del seu camp.

Les negres van provar una jugada agosarada del seu rei, protegit per un mur de peons, en camp contrari, mentre alfils i cavalls es mantenien a l'expectativa esperant el moment oportú per intervenir. 

La munió de peces blanques impedien l'avançament de la jugada proposada, per la qual cosa el rei negre optà per un enroc forçat, amb conseqüència de sacrifici de peons però provocant un resultat de taules: ambdós reis aconseguien el seu propòsit, el blanc mantenia la seva autoritat damunt les caselles, i el negre evità que l'organitzador del Campionat exhibís cap trofeu, confiant que la competició no s'ha acabat, atès que hi ha altres taulells de confrontació i que de moment, els jugadors no se n'han aixecat

I, ben cert, la Competició no ha acabat.