diumenge, 9 d’agost del 2015

Perquè en diem Principat?

Baixat des d'imatges de Google
En Vicens Partal, en un article que publica Vilaweb, ens vol aclarir el perquè Catalunya rep aquest títol sense tenir Príncep. Després de llegir-lo no ho tinc gens clar. Mostra com al llarg de la Història, i en diversos documents, aquest territori va rebent el qualificatiu de Principat.

Jo havia llegit alguna vegada, però no recordo on, que en l'organització de la Marca Hispànica i durant el procés d'independència respecte l'Imperi Carolingi, els comptes feudals d'aquest territori varem optar que un d'ells en seria el principal: "Prínceps inter pares", principal sense altre títol que el de Comte, essent en aquest sentit tots iguals. Aquesta interpretació afavoreix el concepte de "democràcia interna" malgrat el sistema feudal. I seria aquest l'origen del Principat.

Gairebé aquest títol, amb totes les dinàmiques feudals pròpies de l'època, va recaure quasi sempre sobre el Comte de Barcelona, qui protagonitzaria les relacions i pactes amb els altres regnes hispànics com a representant de tots els comtats i també el lideratge, junt al comtat d'Urgell, en les lluites de frontera amb l'Andalús en la que seria la Catalunya Nova.

Seria aquest comtat de l'Urgell qui tindria majors oportunitats dinàstiques en els moments de crisis successòries.

Així ho tenia entès.
I vosaltres, lectors?

4 comentaris:

  1. Hola Joan! No puc opinar al respecte. He llegit en Partal i per mi és novedós aquest tema i potser ens haurem de refiar dels historiadors. L'explicació que dóna en Vicenç Partal l'he trobat coherent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta, si vols entra també en aquest enllaç: http://alguneshistoriesdelspaisoscatalans.blogspot.com.es/2014/12/principat-sense-princep-per-que-li-diem.html

      Sembla que l'ús de Principat pot ser anterior al que diu en Partal

      Elimina
    2. I també:
      http://www.ventdcabylia.com/2015/08/sobre-els-origens-del-terme-principat.html

      Elimina
    3. La web "Vent d Cabylia" de Vicent Baydal, és la que crec que explica millor el per què de Principat. Ha anat bé encetar una mica de debat per tots els que no en sabíem els orígens. Precisament en la nostra estada al pirineu aragonès, vaig haver d'aclarir amb un guía alguns detalls de la Corona d'Aragó, però no crec que l'hagués convençut. La història sempre s'explica amb interessos partidistes :(

      Elimina